Luonnehtiiko suomalaisia vuonna 2014 vapaus vai valitus?

Ihmisluontoon kuuluu erottomattomasti ennakkoluuloisuus ja epäilevyys uutta kohtaan, ajoittain passiivisuus ja potaskan puhuminen. Ihminen on tieteellisesti eläimiä älykkäämpi. Käytännössä minusta kuitenkin tuntuu joskus ihmis- ja eläinkunnan tapahtumia seuratessa, että ehkä tiede ei ole aina oikeassa.

Ihmisluontoon kuuluu myös unelmien ja vapauden kaipuu. Mutta mitä vapaus meille suomalaisille vuonna 2014 tarkoittaa? Ja tunnemmeko itsemme vapaiksi?

Yksi Euroopan Unionion peruspilareista oli rakentaa turvallinen ja vapaa ympäristö ihmisille elää, sekä taata yhdenvertaiset oikeudet toteuttaa itseään.

Vapauden ajatus voi tuntua Suomessa vuonna 2014 turhalta ja käsitteelliseltä. Olemmehan saaneet vapautta ehkä viime vuosikymmeninä niin paljon, että nyt vapauden rajoittaminenkin alkaisi tuntua vaihteeksi virkistävältä.

Kevään vaaleissa jotkut huutelevat Suomen rajoja kiinni ja kansainvälisyyden kannattajat ovia enemmän auki. Kummat ovat oikeassa? Ja mikä on meille parhaaksi?

Suosittelen kaikille vapauden ja politiikan merkitystä pohtiville lukemiseksi Afrikan vapaustaistelija Nelson Mandelan kirjaa Pitkä tie vapauteen. Kirjan saa edullisesti ostaa esimerkiksi oheisen linkin kautta.

Kirjan loppuosassa vuosikymmeniä vaikeissa vankila-olosuhteissa kärsinyt, silti väsymättä kansansa vapauden puolesta taistellut Nelson Mandela kertoo miten vapaus mahdollistaa…esimerkiksi rakkauden.

On vaikea lukea kuivin silmin millaista Mandelasta oli koskettaa 21 vankilavuoden jälkeen ensimmäisen kerran oman puolison, vaimo Winnie Mandelan käsivartta. Puolisot olivat nähneet toisensa vankilavuosikymmenien aikana muutamia, harvalukuisia kertoja, mutta aina samean lasin takaa.

21 vuoden jälkeen Mandela sai ensimmäisen kerran tavata vaimonsa samassa huoneessa, useiden vartijoiden läsnäollessa. Ja pidellä käsivarsillaan lyhyen vankilavierailun ajan tyttären pientä vauvaa.

Kosketus oli lyhyt sillä vapaustaistelijan vankeustuomio jatkui vielä vuosia.

Millaista vapautta suomalaiset arvostavat?

Toivon että äänestäjät valitsevat vaaleissa vapauden maalle ja ihmisille kehittyä avoimessa Suomessa.

Moni on kysynyt miksi lähden politiikkaan. Siksi että minusta Suomen vapaus on nyt uhattuna. Se sama vapaus, joka Suomessa viime sotien jälkeen maistui niin makealta, että se sai toisiinsa epäluuloisesti suhtautuneet suomalaisetkin ponnistelemaan yhdessä.

Mitä nyky-Suomessa pitäisi tapahtua jotta politiikka kiinnostaisi meitä jokaista?