Sukunimi on rakkautta, ei laskelmointia!

 

Lisa Sounio-Ahtisaari MTV

Katso Sunnuntain Kympin uutisissa lisää eurovaaleista!

Kommentoin tässä väitteitä, että vaihdoin sukunimen vaalien vuoksi.

Vaaleja tulee ja menee, mutta rakkaus pysyy. Eurovaalit eivät riitä syyksi sukunimen vaihtoon.

Nimi on osa identiteettiä. Minulta meni 11 vuotta ennenkuin rohkenin olla nimenkin kautta osa Ahtisaaren perhettä. Tapasin Marko Ahtisaaren töiden merkeissä Internet-konferenssissa Lontoossa 2002.

En innostunut Markon taustasta, sillä minut oli kasvatettu ajattelemaan, että naisen oma ammatti ja koulutus on tärkeämpää kuin naimakaupat. Olin vuosia epäluuloinen presidentin poikaa kohtaan ja rakkautemme rakentui pikku hiljaa. Peloistani huolimatta Marko osoittautui yrittäjähenkiseksi ja kaikin puolin ihanaksi suomalaiseksi mieheksi.

Pelkäsin silti suurmiehen sukua ja sitä, että en tulisi otetuksi vakavissani ryhdyttyäni yrittäjäksi vuonna 2004. Olin saanut potkut kritisoituani johtamistyyliä vakituisessa työpaikassani. Perustin pakon edessä yrityksen.

Alku ei ollut helppo, mutta ei ollut myöskään ruusuilla ravia ponnistella pienestä maaseutukylästä kansainvälisiin tehtäviin. Hyvinvointivaltio takasi ilmaisen koulutuksen ja terveydenhuollon. Ilman sitä en olisi pärjännyt.

Hakeuduin hienoihin kouluihin ja sain kylmää kyytiä, koska en ollut joidenkin mielestä yhtään mitään. Moni kannusti, mutta vielä useampi yritti lannistaa.

Opin, että jos et luota itseesi ja toimi arvojesi mukaan vaikka epäilijöitä riittää, tuhoudut.

Olen kasvanut itärajalla, jossa oma itsenäisyys ja oma nimi – Sonnista Sounioksi muuttunut vaatimaton sukunimikin – on arvokas asia.

Kun menimme naimisiin vuonna 2009, vanhempani olivat kauhuissaan, muuttaisinko oman nimeni Ahtisaareksi. Sanoin, että muutan nimen kaksiosaiseksi kun meille syntyy lapsia ja olemme olleet yhdessä 10 vuotta. Ensiksi mainittua ei ikävä kyllä ole tapahtunut, mutta olen kiitollinen että olen onnellisesti naimisissa, vaikka välillä pelkään suurmiehiä vieläkin.

11 vuoden yhteisen taipaleen ja 10 kovan yrittäjävuoden jälkeen en pelkää enää leimautuvani vain miniäksi.

Medialla on oikeus spekulointiin, mutta toivon, että vaaleissa ihmiset tutustuvat ajatuksiini.