Ajatuksia köyhyydestä

Minulle esitettiin Twitterissä kysymys: Miksi toisen pitää olla äärimmäisen köyhä ja elää surkeasti, kun toisella on rahaa valtavasti ja saa elää miten haluaa?

Kysymys on hyvä ja pysäyttää ajattelemaan.

Mistä köyhyys johtuu? Kumpuaako se perhetaustasta, elinympäristöstä vai onko se ihan oma syy? En usko, että tähän on yhtä, tyhjentävää vastausta.

Maailma on täynnä erilaisia ihmiskohtaloita. Tunnetuissa tarinoissa mennään ryysyistä rikkauksiin, mutta toisinaan suunta on päinvastainen. Elämä on arvaamatonta.

Sanotaan, että köyhyys kulkee sukupolvelta toiselle. Kaikille ei valitettavasti suoda tervehenkisiä lähtökohtia hyvään elämään. Köyhyys ei ole minullekaan vierasta. Perheeni on ponnistanut aineellisesti vaatimattomista oloista ja lähipiirissäni on taisteltu elämän moninaisia vaikeuksia vastaan.

Siksi haluan olla mukana rakentamassa sellaista elinympäristöä, jossa jokaisella taustastaan huolimatta on mahdollisuus pärjätä ja kehittää itseään. Aidon hyvinvointivaltion tehtävä on tarjota kannustavat puitteet hyvän elämän rakentamiseen. Näin saadaan ihmisen voimavarat käyttöön kestävällä tavalla, jolloin hyvinvointia riittää jaettavaksi myös muille.